Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál IV. Henrik feje miatt

2013. október 10., csütörtök 10:34

Mégsem IV. Henrik francia királyé az a mumifikálódott fej, amelyről ezt állították három éve francia kutatók nagyrészt arcrekonstrukciós technikákra és sérülések nyomaira alapozva. Most DNS-elemzés révén bírálták felül kollégáikat belga tudósok.

A leuveni egyetem kutatói Jean-Jacques Cassiman vezetésével genetikailag kizárták, hogy az 1553 és 1610 között élt IV. Henriké a fej. A testrészből vett mintát a hajdani uralkodó három élő férfi leszármazottjának DNS-ével vetették össze, és nem találtak rokoni egyezést.

Henrik 1589-től volt haláláig Franciaország királya igen nehéz időszakban, a vallásháborúk korában. A franciák mindmáig egyik legnépszerűbb királyukként tartják számon, ő volt az első Bourbon a trónon. Népszerűsége ellenére merénylő végzett vele.

IV. Henriket a francia uralkodók hagyományos temetkezési helyén, Saint Denis-ben helyezték végső nyugalomra, ám az 1789-ben kitört francia forradalom zűrzavaros időszakában a sírokat kiásták, és egyes feljegyzések szerint Henrik fejét levágták és elvitték. A francia kutatók által IV. Henriknek tulajdonított mumifikálódott fejet egy párizsi bank széfjében őrzik az újratemetésig.

Az egyik francia tudós, Philippe Charlier elveti a DNS-vizsgálat eredményét. Mint mondja, ő és kollégái tökéletes egyezést találtak a fej és IV. Henrik halotti maszkjának háromdimenziós összehasonlításakor. Hozzáteszi, hogy a Bourbon királyok apai származását illetően számos kétség merült fel az idők során - azaz félreléphettek feleségeik, a királynék - és ez megmagyarázhatná azt, hogy miért nincs genetikai kapcsolat a fej és IV. Henrik leszármazottai között. Utóbbiak eszerint IV. Henriknek csak papíron utódai, vér szerint nem.

Rovatok