Index Vakbarát Hírportál

Már az ősember is újrahasznosított

2013. október 14., hétfő 15:08

Ha azt gondoljuk, hogy az újrahasznosítás 21. századi találmány, úgy félmillió évet tévednénk. A kutatók szerint már a történelem előtti időkben is újrahasznosítási ciklusban éltek őseink.

Tíz ország ötven tudósa gyűlt össze múlt múlt hétvégén Izraelben, és arra keresték a választ, hogy honnan ered az újrahasznosítás szokása. Ezen a konferencián egyértelmű bizonyítékot mutattak arra, hogy a szokás több százezer éves, az ősemberek eltették és újra felhasználták a mindennapi életben használt tárgyakat.

A módszer hasonló volt a maihoz. Ahogy mi papírt és műanyagot gyűjtünk, hogy azokból aztán új tárgyakat készítsenek, az ősember csontokat és eltört eszközöket gyűjtött össze, hogy például edényeket készítsen belőlük.

Ezt a viselkedést több helyen és különböző időpontokban figyelték meg – magyarázta Ran Barkai, a Tel-Avivi Egyetem kutatója. Spanyolország és Észak-Afrika barlangjaiban, Olaszország és Izrael területén is találtak erre utaló nyomokat. Az újrahasznosítás nemcsak a közvetlen ősök között volt elterjedt, hanem például a Homo Erectus tagjai és a neandervölgyiek között is.

Az akkori újrahasznosításnak természetesen semmi köze nem volt a környezettudatossághoz, elődeink nem a környezetet szerették volna védeni azzal, hogy nem szemetelnek. Egyszerűen a túléléshez volt fontos minden egyes hasznos darab megőrzése és feldolgozása.

Az egyik legelső ilyen nyom 1,3 millió éves, egy spanyol ásatáson találtak egy olyan pattintott kőszerszámot, amelyről feltételezik, hogy egy másikból készítették. De nem feltétlenül újrahasznosításról van itt szó, az is elképzelhető, hogy csak felkapták a földről, és egy másik szerszámot készítettek, amire épp szükségük volt.

Jóval később, nagyjából félmillió évvel ezelőtt kezdtek el tényleg újrahasznosítani dogokat. Róma mellett egy kiszáradt tóban találtak néhány csonteszközt, amelyet számtalanszor átalakítottak. Máshol baltákat alakítottak kisebb szerszámokká. Egy izraeli barlangban annyira általános volt ez, hogy az ott talált eszközök tíz százalékán találták meg valamilyen átalakítás nyomait.

Rovatok