Index Vakbarát Hírportál

Ősi zsidó átoktáblát találtak

2013. október 25., péntek 15:07

Izraeli régészek 1700 éves, mágus által írt átoktáblát találtak Jeruzsálemben, egy összeomlott római épületben. A palota önmagában legalább 2 ezer négyzetméteres, két nagy udvarral. A harmadik század végén használták, i. sz. 363-ig, amikor május 18-án vagy 19-én sorozatos földrengések lerombolták.

A palotát a Israel Antiquities Authority régészei vizsgálják, egy Dávid városában (az ősi Jeruzsálem központja) található nagyszabású ásatás közelében. A területen legalább hatezer éve élnek emberek. A táblán lévő szöveget görögül írták, szerepel benne egy Kyrilla nevű nő, aki hat isten nevével átkoz el egy Iennys nevű férfit, valamilyen jogi ügy miatt. 

A nő változatosan átkozza el a férfit, különböző testi bajokat kér rá az istenektől. Robert Walter Daniel, a University of Cologne kutatója szerint, hogy célját biztosan elérje, négy vallás összetevőit is kombinálta átkában.

Négy isten, akihez szól, görög: Hermész (az istenek hírnöke), Perszephoné (a termékenység istene),  Plútó (az alvilág ura), illetve Hekaté, az éjszaka istennője. Ereskigal akkád istennő, az alvilág úrnője, Abraxas pedig a gnoszticizmus (korai keresztény irányzat) egyik istene. A szövegben ráadásul olyan mágikus szavak is vannak, mint a Iaoth, amely héber eredetű.

A szöveget valószínűleg hivatásos mágus készítette a nőnek, aki kalapácsot és szögeket használhatott, hogy növelje az átok hatását. Valószínűleg az átok küldője és az áldozat is a római közép- vagy felsőosztály tagja volt. Hasonló, jogi vitáknál használt átoktáblákat már találtak Cipruson is.

Rovatok