Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették Tutanhamon halálának rejtélyét

2013. november 4., hétfő 10:49

A 21. századi igazságügyi szakértői vizsgálat alapossága és némi szerencse oldotta meg a Tutanhamon halálát övező évezredes rejtélyt. Az időszámításunk előtt 1323-ban, 19 évesen elhunyt fáraó halálának pontos okát annak ellenére sem tudtuk idáig, hogy testét háromszor is részletesen megvizsgálták régészek és más szakemberek, mióta 1922. november 4-én, éppen 91 évvel ezelőtt Howard Carter felnyitotta a Királyok völgye-beli sírját.

Az már röviddel a feltárás után kiderült, hogy a balzsamozást rosszul végezték el, az olajok túladagolása miatt a testre tekert pólyák a levegő nedvességére reagálva elszenesedtek, a közben képződő ragacsos anyag pedig a múmiát a szarkofághoz, illetve a temetésnél a testre helyezett tárgyakhoz ragasztotta. Chris Naunton, az Egyiptom-kutató Társaság vezetője egy friss vizsgálatban megerősítette ezt, eredményei szerint a fáraó bebalzsamozott holtteste akár 200 Celsius-fokra is felhevülhetett a sírban.

Már az első, 1968-as vizsgálatoknál feltűnt, hogy Tutanhamon koponyája betört, de később kiderült, hogy ez még hónapokkal a halála előtt történt. A 2005-ös és 2008-as vizsgálatok már előrébb jutottak, ezeknél kiderült, hogy a fáraónak a halála előtt nem sokkal eltört lába, a halál okát akkor az ebből következő üszkösödéshez, illetve a korábban szerzett maláriához kötötték.

A Cranfieldi Igazságügyi Intézet segítségével most elvégzett virtuális boncolás azonban kimutatta, milyen speciális mintázata van a lábsérüléseknek, ráadásul azt is megmagyarázták, miért Tutanhamon volt az egyetlen szív nélkül eltemetett fáraó: a szerv túl sérült volt ahhoz, hogy visszahelyezzék a holttestbe a balzsamozás után.

A fáraó a mostani kutatás számítógépes szimulációja szerint abba halt bele, hogy elütötte őt egy harci szekér. Az eredmények szerint a fáraó nem állt, hanem térdelt, amikor ez történt. Az nem derült ki, pontosan hogy is került ilyen testhelyzetben egy száguldó szekér elé, de az biztos, hogy az ütközés nemcsak a lábát, de a medencéjét és a bordáit is összezúzta.

A durva sérülések lehettek azok, amik kifoghattak a jóval egyszerűbb halálnemekhez szokott balzsamozókon, és bár mindent megtettek, hogy valamelyest helyrehozzák a fáraó összetört testét, a célon alaposan túllőve végül még meg is égették az addigra ebből természetesen már semmit nem érző Tutanhamont.

Tutanhamon történelmi szempontból kisebb jelentőségű uralkodó volt, népszerűségét annak köszönheti, hogy sírjára érintetlenül találtak rá a régészek. Az utána következő fáraók ugyanis mindent megtettek azért, hogy eltöröljék az emlékét: uralkodásának idejét a sajátjukhoz adták, nyilvános ábrázolásait és említéseit töröltették, így a sírrablók sem foglalkoztak azzal, hogy megtalálják a sírkamráját. Ezért válhatott a Tutanhamon arcán talált színarany temetési álarc az ókor egyik legismertebb alkotásává.

Rovatok