Index Vakbarát Hírportál

A német lágerparancsok, aki ellenállt a Gestapónak

2013. november 6., szerda 17:07

Különös kutatás eredményei láttak napvilágot nemrég: egy német hadifogolytábor első embere Hitler határozott parancsa és a Gestapo sürgető utasításai ellenére nem engedte, hogy egy titkos, ám félresikerült akcióban résztvevő brit tisztet kivégezzenek. David Keys, a BBC szakértője és az Independent munkatársa tárja fel a részleteket.

Az új kutatás eredményei szerint egy katasztrofális eredménnyel járó égei-tengeri titkos akció során egy magas rangú német tiszt megmentette a brit különleges egység kulcsfigurájának életét a második világháború idején.

A brit különleges egységek által végrehajtott műveletek szaktekintélyének számító Gavin Mortimer a német vezetésben komoly véleménykülönbséget fedezett fel: a térség legnagyobb hadifogoly-táborának parancsnoka – Hitler kifejezett utasításának ellenszegülve, amely szerint az ilyen személyeket ki kell végezni – nem adta át Bill Blyth kapitányt a Gestapónak.

Moritmer két, 1944-ben keletkezett telexüzenetet is talált, amelyekben a Gestapo arra utasítja a tábor vezetőjét, Otto Burger ezredest, hogy adja ki nekik Blyth kapitányt. Ám Burger nem tett eleget ennek a felszólításnak – és ezzel minden bizonnyal megmentette a brit Különleges Vízi Szolgálat (SBS) nevű elitalakulat tisztjének életét. Blyth négy bajtársát azonban – akiket már korábban elkülönítettek egymástól – ekkorra már megkínozták és kivégezték. A fenti információkat tartalmazó tanulmány Gavin Mortimer legújabb, a The SBS in World War II (A Különleges Vízi Szolgálat a második világháborúban) című könyvében jelent meg.

Burger a továbbiakban is védelmezte Blyth kapitányt: áthelyeztette egy másik hadifogolytáborba, talán épp azért, hogy a Gestapo nehezebben bukkanjon a nyomára. Blyth egyébként túl is élte a háborút, és Dél-Afrikában telepedett le. A német ezredes pontos indítékai ma sem teljesen ismertek – könnyen lehet, hogy tiszti becsületével nem tartotta összeegyeztethetőnek a hadifoglyokra vonatkozó írott és íratlan szabályok áthágását, különösen az előzmények (Blyth bajtársainak brutális kivégzése) ismeretében.

Rovatok