Index Vakbarát Hírportál

Bocs, Lincoln mégse mondott hülyeséget

2013. november 15., péntek 13:31

Százötven év után kért bocsánatot egy amerikai napilap olvasóitól, amiért egy hajdani szerzőjük Abraham Lincoln amerikai elnök híres szónoklatáról, a gettysburgi beszédről azt írta, hogy ostoba fecsegés.

A harrisburgi Patriot-News napilapja egy csütörtöki cikkében kért bocsánatot az olvasóitól, amiért Abraham Lincoln 1863. november 19-én elmondott beszédét hibásan értékelte. A bocsánatkérésre csak most 150 évvel az esemény után került sor.

Lincoln aznap egy katonai temetőt avatott fel az amerikai polgárháború legvéresebb összecsapásának helyszínén, Gettysburgnél. Ez a csata volt az amerikai polgárháború fordulópontja: az északi államok győztek, és a déliek vereségével a rabszolgaságot is eltörölték.

A gettysburgi beszéd az amerikai történelem egyik leghíresebb szónoklata. Lincoln ebben mondta el, hogy a szabadságot és emberi egyenlőséget képviselő rendszerért folytatja a harcot.

A cikket valami részeg disznó írta

Az akkoriban Patriot & Union néven megjelenő napilap 1863. november 24-én megjelent vezércikkében így írt Lincoln beszédéről:

Mi nem foglalkozunk az elnök ostoba fecsegésével. A nemzet érdekében hajlandók vagyunk a feledés fátylát borítani szavaira. Nem ismételjük őket és nem gondolunk rájuk.

Érdemes megjegyezni, hogy Harrisburg 65 kilométerre fekszik Gettysburgtől, és a Patriot & Union a déliek oldalán állt a polgárháborúban.

A mai szerkesztőség sajnálja, hogy az újság annak idején nem vette észre a beszéd jelentőségét. Az újságíró téves értékeléséről úgy vélik, az elfogultság vagy a túlzott alkoholfogyasztás okozhatta.

A bocsánatkérés nyelvezete is a gettysburgi beszédet idézi:

Százötven évvel ezelőtt ennek a sajtóintézménynek az atyái oly hamis, oly öntelt és a történelmi távlatok iránt oly vak ítéletet hoztak, hogy az nem maradhat érintetlenül levéltárunkban.

A beszéd 150. évfordulójáról kedden emlékeznek meg Gettysburgben.

Rovatok