Index Vakbarát Hírportál

Kitüntették a kódművész indiánokat

2013. november 21., csütörtök 09:27

 A kódolás művészetéért tüntetett ki egy 200 fős indián csoportot az amerikai kongresszus.

Húsz indián törzs - köztük a komancs és a szeminol indiánok - képviselői részesültek helyi idő szerint szerdán a kongresszus által odaítélt aranyéremben, azaz a törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetésében, hivatalos indoklás szerint a kódolás művészetéért.

Az első és a második világháborúban az észak-amerikai indián törzsek ősi nyelvüket használva jelentős szerepet játszottak az ellenség megtévesztésében.

Különös hírnévre tettek szert a navajo (navahó) indiánok, akik a második világháborúban ősi nyelvüket használva továbbítottak fontos katonai üzeneteket az amerikai csapatoknak. A navajók által használt kódnyelvet az ellenség nem tudta megfejteni. Az indiánok a japán csapatok mozgásáról, stratégiájáról továbbítottak több ezer üzenetet, ezzel pedig jelentős mértékben segítették a szövetségeseket a második világháború megnyerésében. 

A navajo indiánokat érdemeikért korábban már kitüntették. Most a többi indián törzs volt soron. A szerdai ünnepségen több kitüntetett hagyományos öltözetben jelent meg.

Rovatok