Index Vakbarát Hírportál

Végre megvannak a jazani csacsapoják

2013. november 29., péntek 12:03

Peru őserdejében 35 csacsapoja szarkofágot talált egy kutatócsoport; ezekben jó állapotú múmiák is voltak. A leleteket még júliusban fedezték föl, de az esetet titokban tartották, hogy távol tartsák a sírrablókat.

A csacsapoják tisztelték a halottaikat: egyenként szarkofágokba, vagy közös mauzóleumokba temették őket. A mauzóleumokat természetes barlangokban alakították ki, vagy meredek sziklafalakba vésték. A most felfedezett temetkezőhelyet a Jazan megye El Tigre-hegyen találták helyi lakosok.

A perui kulturális minisztérium régészekkel vizsgáltatta meg a sírt, és további lelőhelyeket kerestetett velük. A régészek szerint a szarkofágokban talált bebalzsamozott múmiák igen jó állapotban vannak. Az első vizsgálatok szerint a sírokba előkelő családok gyerekeit temették. 

A 700-1500 évvel ezelőtt élt törzset, amelynek neve felhőharcosokat jelent, az inkák igázták le, röviddel azelőtt, hogy a spanyolok gyarmatosították volna a földjüket. A régi településeken a csacsapoják életének számos nyomára bukkantak. A legismertebb építményük az Andok Barreta-csúcsára épített Kuelap kőerőd.

Rovatok