Index Vakbarát Hírportál

Gorillaszerű emberőst találtak

2013. december 6., péntek 11:15

Létezett az embernek egy olyan őse, aki igencsak robusztus volt, eddig talált maradványai alapján gorillaszerű felsőteste volt és nagyon jól alkalmazkodott környezetéhez. Régészek most Tanzániában találtak még néhány csontot, amely alapján többet megtudtak életéről.

A Paranthropus boisei maradványai 1,34 millió évesek lehetnek. Nem teljes csontvázat találtak, csak egy kart, egy kezet, egy lábszárat és egy lábfejet. Ezek a csontok is azt bizonyítják, hogy igencsak robusztus volt a teste az ősembernek, még annál is erőteljesebb mint eddig gondolták.

Charles Musiba, a University of Colorado Denver antropológusa szerint a csontok azt mutatják, hogy nagyon fejlett volt az izomzata a karjain, ami azt jelenti, hogy ezeket valószínűleg fára mászásra használta.

A Paranthropus boisei első maradvnyait 1959-ben találták meg Tanzánia északi részén. Akkor egy koponyát találtak, testének többi része egészen mostanáig nem volt ismert. Az ásatásokat 2010-2011-ben végezték. A kutatók felnőtt csontváz maradványait találták meg.

Az ember ezen őse nagyjából 2,3 millió éve jelent meg Kelet-Afrikában. Nagyon hasonlított az Australopithecushoz, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy belőle fejlődött ki. A kutatók egyre többet megtudnak erről a fajról, tudják például, hogy mindenevő volt, hogyan alkalmazkodtak környezetükhöz, hogyan jártak és hogyan másztak fára.

A kar mérete alapján például arra következtetnek, hogy nagyon erős volt a felkarja és erőteljes a felsőteste. Nem volt magas, 110-140 centiméteresre becsülik, amikor felegyenesedett. Az emberi fejlődésnek egy teljesen másik ágához tartoztak, később jött, mint egyes ismert emberszabásúak. A kérdés most az, hogy mi történt vele.

Rovatok