Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték Houdini nagy trükkjét

2013. december 6., péntek 16:12

Kiderült Houdini nagy titka – írja a Telegraph. A titok nyitja egy átalakított bilincs, melyet valószínűleg a Kínai Vízi Kínzás fantázianevű trükkben használt: a mutatványban 3 perc alatt kimenekült a víz alatti fogságból.

A bilincset Birminghamben készítették, a magyar származású Houdini halála után testvére, Theo Hardeen örökölte meg 1926-ban. Ez az első Houdini-bilincs, amiről kiderült, hogy át lett alakítva.

A titokra Billy McComb jött rá, aki 1960-ban vásárolta meg a bilincset Houdini testvérétől. Éppen tisztogatta, amikor rájött, hogy a rugókat talán nyílt láng segítségével megbuherálhatták, így alaphelyzetben jól zártak, fejjel lefelé fordítva azonban kikattantak.

A bilincset december 12-én árverésre bocsátják, azt várják, hogy 3000 fontért, azaz több mint egymillió forintért fog elkelni. 

Michael Heseltine, a Bloomsbury szakértője szerint Houdini 1895-ben kezdett bilincset használni mutatványaiban. A Kínai Vízi Kínzás életveszélyes mutatvány volt, ezért nem meglepő, hogy nem bízta a véletlenre: valószínűleg egyszerűen felmelegítette a zárat, ami a rugók nyomását lazította.

A szakember nem ismer más Houdini-bilincset, amin átalakítás nyomai lennének láthatók, ezért a bilincs különösen értékes.

Rovatok