Index Vakbarát Hírportál

Most többet megtudhat a rejtélyes Cengekről

2013. december 31., kedd 18:37

Az ősi Ceng állam titkait őrző több mint 3000 éves sírokat tártak fel Kína Hupej (Hubei) tartományában. Szujcsou város egy Jecsiasan nevű temetőjében 2011 júniusában kezdődtek ásatások, amikben eddig 140 sírra és 7 lótetemeket rejtő gödörre bukkantak.

A temetőben talált sírokban a Ceng állam három uralkodója feküdhet. A Ceng állam a Nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) vazallusa volt. Az ásatásoknak a dinasztia hűbéri rendszerének kutatása szempontjából lehet nagy tudományos jelentősége a tudósok szerint. További kutatások a Ceng-uralkodókat övezte rejtélyekre deríthetnek fényt, írja az MTI.

Amikor 2011-ben felfedezték a Jecsiasan temetőt, a kínai kulturális örökség hivatala az év tíz legfontosabb régészeti lelőhelyének nevezte az ásatást.

A legutóbbi feltárások során itt találták meg a dinasztia első festett bronztárgyát, és felfedeztek egy olyan sírhelyet, amely egy 19 darabból álló üstkészletet és 12 bronzedényt tartalmazott - ez a gazdagság pedig túlmutat a királyi temetkezések szabályain.

Rovatok