Index Vakbarát Hírportál

Kiállítás nyílt egy prágai hotel alatti titkos atombunker helyén

2013. december 31., kedd 07:55

Ha fontos vendég érkezett Prágába 1958 és 1989 között, nagy valószínűséggel a Jalta Hotelben kapott szállást. Egy olyan szobában, amely tele volt lehallgatókészülékekkel és minden beszélgetést, még a telefonbeszélgetéseket is lehallgatták.

Az ötcsillagos hotel nagy titkokat rejtett, egy 24 órás lehallgatóközpont üzemelt a szálloda alatti titkos bunkerban. Az atomtámadás ellen épített földalatti helység alig húsz méterre volt Prága szívétől, a Vencel tértől. Ebben a bunkerben nyitottak meg egy kiállítást december 17-én, amely bemutatja, hogyan folytak a lehallgatások.

A hidegháború kommunista ügynökei mindent tudni akartak külföldi vendégeikről, ezért egy igen nagy lehallgatóközpontot építettek a bunkerbe. A hotel személyzete nem mehetett a bunker közelébe sem, de még beszélni sem beszélhetett róla. Állítólag még a hotel igazgatója sem tudta, hogy mi folyik odalent. Csak annyit tudott, hogy a személyzetnek tilos volt akár a környékére tévedni is, kívülről azonban sokan jártak be a föld alatti helyiségbe.

A kommunizmus 1989-es bukása sem tárta fel a bunker titkait, az egészen 1998-ig a védelmi minisztérium tulajdonában maradt. Ekkor tárták nyilvánosság elé létezését és adták át a hotelnek.

A bunker alapvető célja mellett még 120 magas rangú tisztviselő védelmét is szolgálhatta volna egy esetleges atomtámadás esetén, mellettük 30 fős kisegítő személyzet is elfért volna. Állítólag még katonai központként is képes lett volna funkcionálni, valamint saját energia és vízellátása is volt.

Rovatok