Index Vakbarát Hírportál

Elfeledett városokat keresnek az Amazonas mentén

2014. január 9., csütörtök 13:05

Az Amazonas vidékéről azt gondoljuk, hogy nem az a terület, ahol virágzó településeket találhatunk. Régészek azonban az elmúlt évtizedekben egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy Kolumbusz előtt a régió tele volt kisebb-nagyobb településekkel, városokkal.

Hogy ez tényleg így volt-e, arról még vitatkoznak a kutatók, hiszen hatmillió négyzetkilométerről van szó, amit nem olyan könnyű átkutatni. Most azonban készítettek egy modellt arra, amely felkutathatja a Kolumbusz előtti földművelés jeleit. Az esőerdőben nagyon nehéz ásatásokat végezni, ráadásul eddig úgy gondolták nem is érdemes, nincs sok látnivaló arrafelé.

A talaj silány minőségű, emiatt az volt az elmélet, hogy a földművelés képtelen lenne eltartani nagyobb városokat. De az elméleteket kikezdte, amikor találtak néhány nagyobb kereskedelmi utat és nagyszabású földmunkákat. Mindez arra utalt, hogy egykor nagyobb népesség élt a területen.

De mi volt a titka ezeknek a népeknek, hogyan tudták termővé tenni a talajt. A kutatók szerint az úgynevezett terra preta segítségével, amely fekete földet jelent. Crystal McMichael, a Florida Institute of Technology kutatója azt mondja, ez egy olyan talaj, amely kétszer-háromszor annyi ásványi anyagot tartalmaz, minta a környező föld. Sötétebb is a színe, mint az Amazonas mentén található földnek. Az egykori földművesek hatalmas edényekben keverték össze ezt a földet, majd szétszórták a művelendő területeken.

Ma is megtalálhatóak azok a részek, ahol terra preta van. A kutatók meghatározható mintákat azonosítottak a trágyázott területeken. A legtöbb ilyen terület az Amazonas menti erdőség középső és keleti részén található. Az adatokat felhasználva még azt is ki tudták számolni, hol lehetnek még felfedezetlen terra pretás területek. Ez jó kiindulópont a régészeknek, hogy a jövőben hol keressék az emberi települések nyomait.

Rovatok