Index Vakbarát Hírportál

Fény derült Nagy Sándor halálának titkára

2014. január 13., hétfő 13:11

Egy toxikológus szerint egy pohár mérgezett bor okozta Nagy Sándor, Makedónia ókori királyának halálát. A hatóanyagot valószínűleg egy ártalmatlannak tűnő, de halálosan mérgező növényből nyerhették. Leo Schep, az új-zélandi National Poisons Centre szakértője tíz éve vizsgálja az uralkodó halálának körülményeit a BBC megbízásából.

Nagy Sándor a legnagyobb ókori birodalom uralkodója volt, de 32 éves korában meghalt. A történészek több mint kétezer éve nem tudják, mi okozta a halálát. Egyesek természetes halálra tippeltek, mások úgy gondolják, egy ünnepi lakomán mérgezhették meg.

Nagy Sándor időszámításunk előtt 323-ban halt meg Nabukodonozor babiloni palotájában. A feljegyzések szerint belázasodott, és hamarosan már sem járni, sem beszélni nem tudott. Schep szerint kizárt, hogy az uralkodót arzénhoz hasonló méreggel gyilkolták volna meg, ahogy egyesek vélik – akkor nem szenvedett volna 12 napig.

Hánytatószer-túladagolás végzett vele

Schep legújabb kutatási eredményei azt sugallják, hogy Nagy Sándort fehér zászpával (Veratrum album) mérgezték meg. Az erősen mérgező növény a liliomfélék családjába tartozik. Az ókori görögök ismerték a mérgező hatását, csak ők hánytatószerként használták.

Schep szerint a jelek arra utalnak, hogy a zászpa mérgező hatása miatt haldoklott tizenkét napig Nagy Sándor. Az ókori történetíró, Diodórosz feljegyezte, hogy halála előtt a király egy nagy tál bort ivott meg Herkules tiszteletére.

A veratrummérgezést erős gyomortáji és hasi fájdalmak kísérik, ezt émelygés, hányás követi. Később lelassul a szívverés és izomgyengeség lép fel. A feljegyzések szerint a király tünetei is hasonlók voltak a betegsége alatt – írta Schep a Clinical Toxicologyban megjelent tanulmányban.

De ez nem bizonyít semmit.

Schep megjegyezte: ez csak egy elmélet, a valódi halálokot sosem fogjuk megismerni.

Rovatok