Index Vakbarát Hírportál

Végre megvan Vicilopocstli születési helye

2014. január 15., szerda 15:45

Egy mexikói régészcsoport a történelmi források alapján azt gyanítja, hogy megtalálták az aztékok által szentként tisztelt Coatepec-hegyet, ahol az azték főisten, Vicilopocstli született – írja az MTI.

Fernándo López Aguilar régész szerint a Mexikó közepén található Hidalgo államban van a Coatepec-hegy; úgy látja, erre utalnak a Kolumbusz előtti és a gyarmatosítás idejéből származó források, illetve a Mezquital-völgy földrajza és a mítosz közötti hasonlóságok.

A szikla a halott húg nyoma

A hegy központi szerepet tölt be a mexikói mitológiában. Koatlikue ősanya itt volt várandós a gyermekével, Vicilopotcslival, a háború és a nap istenével, akit itt szült meg. A Hualtepec-hegy köves nyúlványát a Hold sziklájának is hívják. Az azték legenda szerint ez Vicilopocstli húga, a testvére által megölt Kojolsauki feje, amelyet fivére a hegyen hagyott, míg testének darabjai lezuhantak a mélybe.

A mexikói Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet (INAH) kutatója elmondta, hogy a manapság Hualtepecnek nevezett hegy 30 kilométerre van a pahnúi régészeti ásatásoktól, ahol az időszámításunk előtti 500-300-as években virágzó Xajay-kultúra maradványaira is rábukkantak.

A hegy régen szentély lehetett

López Aquilar szerint a hegy, amelyet a spanyol gyarmatosítók krónikásai is megemlítettek, a Mezquital-völgyben állhatott; erre már az V-VI. századi Teotihuacan-kor óta szent helyként tekintettek. A régész szerint itt állhattak meg a vándorló aztékok, mielőtt elértek volna Tulába.

A régész 1991 óta tanulmányozza a Hualtepec-hegyet, amelynek csúcsán egy kápolna áll. Egyes kövei, valamint egy 400 méter hosszú gyalogút a Kolumbusz előtti korból maradtak fenn. A hegyen a spanyol hódítás előtti időkből származó szobrokat is találtak, például egy kőbe faragott kígyófejet. Ez valószínűleg Kecalkóatlt, a tűz istenét ábrázolja.

López Aquilar szerint ásatásokat kéne végezni a Hualtepec-hegyen, hogy megtudják, használták-e a helyet Vicilopotcsli szentélyeként.

Rovatok