Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen fáraó sírjára bukkantak a homok alatt

2014. január 17., péntek 16:09

Eddig nem ismert fáraó sírjára bukkantak amerikai régészek Egyiptomban. A felfedezés újabb királysírokhoz és egy egész elfelejtett dinasztiához vezethet. A sírkamra felirata szerint Szenebkai volt az eltemetett fáraó neve. Az uralkodóról idáig nem tudtak az egyiptológusok, bár a név töredéke már korábbi királylistákon is szerepelt.

Szenebkai király úgy 3650 évvel ezelőtt élt. Válságos időszakban, a második átmeneti korban lépett trónra, amikor az ország nagy részén a kelet felől betörő idegen nép, a hükszoszok uralkodtak. A pásztornépből lett hükszoszok felvették az egyiptomi királyi címet, csak Felső-Egyiptom déli fele maradt névlegesen független.

Az átmeneti kor gazdasági nehézségeiről Szenebkai sírkamrája is tanúskodik. Szokatlan módon korábbi sírok anyagait hasznosították újra, a díszítőstílus is viszonylag egyszerű – írja az NBC News.

A temetkezési helyre január elején bukkantak Dél-Egyiptomban, a Szohag város közelében lévő abüdoszi feltárásnál. A régészek egy korábbi fáraó, I. Szobekhotep király sírjánál dolgoztak, amikor egyszer csak megtalálták az idáig ismeretlen uralkodó feldúlt temetkezési helyét. A sírt korábban már részben szétrombolták a sírrablók, maga a fáraó csontváza is megsérült. A maradványok alapján Szenebkai király jól megtermett, nagyjából 178 centiméter magas lehetett, a negyvenes évei közepén érhette a halál.

A Pennsylvaniai Egyetem ásatásvezetője, Joseph Wegner szerint a friss felfedezés még messzire vezethet. „Egy ismeretlen királyt, valamint egy elfeledett dinasztiát találtunk” – mondta az NBC Newsnak. „Most az uralkodóház első vagy második királyának a sírjára bukkantunk, de valószínűnek tűnik, hogy mind a tizenhatan itt vannak eltemetve.”

A felfedezést Wegner nagyvonalúan az egyiptológia történetének egyik legnagyobb szenzációjához, Tutanhamon sírjának 1922-es megtalálásához hasonlította. „Egy kicsit olyan volt, mint Tut király, amennyiben először a bejáratot találtuk meg, és az vezetett le a sírkamrához. Egy festett márványterembe jutottunk, a fáraó nevével és címeivel. Abüdoszban rengeteg a homok, és minden mélyen a föld alatt van. Napokig ásol, és egyszer csak hüledezve állsz a színes faldíszek előtt.” Az ásatás tavasszal folytatódik, kérdés, hogy a reményeket mennyiben váltja valóra.

Rovatok