Index Vakbarát Hírportál

Mit keres Hitler vécéje New Jersey-ben?

2014. január 24., péntek 23:11

Ismeri azt a viccet, hogy Adolf Hitler vécéje New Jersey-ben van?

Nem, mi? Nem csoda, mert bár ez tényleg úgy hangzik, mint egy, a New Jersey-eken élcelődő vicc kezdete – van belőlük rengeteg –, de ez nem vicc, Hitler vécéje tényleg New Jersey-ben van.

De hogyan került oda?

1934-ben német hajóácsok Hamburgban építettek egy extravagáns jachtot a náci Németország kormányának. Az Aviso Grille, korának legnagyobb jachtja volt. A felfegyverzett hajón 245-en fértek el, és még Eva Braunnak, Hitler szeretőjének is jutott rajta külön kabin.

Az Aviso Grille elhajózott Norvégiába, használták tengerészeti gyakorlatokon, és még Angliába is elutaztak vele, hogy részt vegyenek az új király, VI. György koronázásán. A jachton a tengeribetegségre hajlamos Hitler is többször utazott.

A hajón volt egy vécé, sajátos, gót betűs írással – ezt a betűtípust a nácik előszeretettel használták. Ez lehetett Hitler saját vécéje a jachton.

Szarni bele

A háború alatt az Aviso Grille-t használták aknatelepítésre, őrjáratokhoz, majd Norvégiában teljesített szolgálatot. A Harmadik Birodalom összeomlása után a hajó New Jersey-be került, egy Harry Doan nevű hajógyároshoz. Az amerikai kormány és Doan is úgy gondolták, nem kéne hagyni, hogy a hajó emléket állítson a náciknak, ezért szétszerelték, és eladták az alkatrészeket.

Kivéve a vécét. Az ugyanis az autószerelő Sam Carlanihoz, Doan egyik barátjához került, akinek szüksége volt egy vécére. Így került a Führer vécécsészéje egy florence-i autószerelő műhelybe. 1994-ben Greg Kohfeldt megvásárolta Carlanitól a műhelyt, így a vécé is az ő tulajdonába került. Sokáig nem is akarta lecserélni.

Megtartottam, mert kellett egy használható vécé. Miért költenék száz dollárt egy újra, ha van egy, ami működik? – mondta Kohfeldt 2013-ban a BCT-nek.

A vécé igen híres lett, a Time magazin minden idők 10 leghíresebb vécéje közé sorolta. 2011-ben ugyan átszállították a vécécsészét az Egyesült Királyságba, hogy forgassanak róla egy dokumentumfilmet, de az sosem került adásba.

Kohfeldt vécéje olyan dolog, amiért megéri Londonba repülni, vagy átautózni érte az országot, csak hogy láthassuk. Amikor előtte állunk, lehetetlen nem elképzelni, ahogy Hitler ül rajta – írta a Tablet magazin.

A vécé azóta visszakerült New Jersey-be, ahol egy alagsorban várja a szebb napokat. Amíg Kohfeldt nem talál rá vevőt, ott is marad.

Rovatok