Index Vakbarát Hírportál

800 ezer éves lábnyomokat találtak

2014. február 7., péntek 15:14

Az Afrikán kívüli legrégebbi lábnyomokat találták meg kutatók Anglia északi részén Norfolkban. Ez a legősibb, emberi jelenlétre utaló nyom Európa északi részén.

A lábnyomok több mint 800 ezer évesek. Nick Ashton, a British Museum kutatója találta meg az összesen 49 nyomból álló leletet. A puha, üledékes kőzet tökéletes konzerválónak bizonyult. Öt különböző nyomot találtak, ebből legalább kettő, de lehet hogy három gyerek nyoma.

Még tavaly nyáron fedezték fel, amikor a tengeri viharok kimosták a homokot Happisburgh partjainál. A felfedezést azonban csak most hozták nyilvánosságra.

Antropológusok és evolúciós biológusok vizsgálják a leleteket. Valószínűleg jobban megérthetik az emberiség korai vándorlását. A lábnyomok valószínűleg a modern ember egyik őséhez, a Homo antecessorhoz tartoznak.

Az eddigi legrégebbi emberi lelet, amit Afrikán kívül találtak Spanyolországban és Olaszországban van. Spanyolországban fogakat, Olaszország déli részén pedig kőeszközöket találtak. Koponyadarabokat is találtak Spanyolországban, ezek 780 ezer évesek. Az eddigi legrégebbi brit lelet egy 700 ezer éves kőeszköz.

Rovatok