Index Vakbarát Hírportál

Ehnaton fáraó együtt uralkodott apjával

2014. február 7., péntek 13:41

Megosztotta a hatalmat Ehnaton fáraó apjával, III. Amenhoteppel – ezt bizonyítják azok a sírfeliratok, amelyeket régészek egy fáraókori miniszter mauzóleumában feltárt oszlopokon találtak a felső-egyiptomi Luxor tartományban.

Az egyiptomi régészeti miniszter, Mohamed Ibrahim csütörtökön közölte, hogy egy egyiptomi-spanyol kutatócsoport az említett miniszter sírfalán III. Amenhotep fáraó neve mellett fiáét, Ehnatonét is bevésve találta. Fáraókori szokások szerint a miniszterek sírján feltüntették a mindenkori uralkodó vagy uralkodók nevét, írja az MTI.

A sírfeliratok III. Amenhotep uralkodásának harmincadik évéből, Kr.e. 1300-ból származnak, ami arra utal, hogy a két fáraó társuralkodása Alsó- és Felső-Egyiptom felett kilenc-tíz évig tartott – mondta Francisco Martín, a kutatócsoportot vezető spanyol régész.

Ehnaton nevéhez fűződik egy kísérlet az egyistenhit bevezetésére az ókori Egyiptomban. A napisten, Aton imádatán alapuló hivatalos kultusz azonban nem bizonyult tartósnak. Az ő felesége volt Nofretiti.

Rovatok