Index Vakbarát Hírportál

A bazmeg rövid története

2014. február 11., kedd 09:59

Többé nem kell kényelmetlenül éreznie magát egy értelmiségiekből álló társaságban, csak mert nem ismeri a legismertebb káromkodás, az angol fuck szó etimológiáját. Most megtalálták a legrégebbi írott bazmegelős nyelvemléket.

Az angol fuck szó etimológiájának szép története van, de az első írott nyelvemlékről beszélve általában két esetet szoktak felhozni.

De azt tudták, hogy az első tisztességes fucking címzettje egy apát volt?

O D fucking abbot

– olvasható az 1528-ból származó kéziratban.

Ezt többféleképpen is lehet fordítani: a szó szerinti fordítás „O D, az a kibaszott apát” lenne. Melissa Mohr, a Szent szar: A káromkodás rövid története című könyvében is megemlítette az esetet.

Nehéz megmondani, hogy a feljegyzés írója a fucking szóval a szexuális tevékenységre utalt-e, például úgy, hogy „ez a fickó túl sokat kefél ahhoz képest, hogy cölibátusban kéne élnie”, vagy hangulatfokozó kifejezésként használta, hogy kifejezze a rosszallását – írta Mohr.

Tehát a szerző – valószínűleg egy szerzetes – vagy az apát szexuális kapcsolataira utalt, vagy annyira utálta, hogy csak ilyen erős szóval tudta leírni a vele kapcsolatos érzelmeit. Érdekes adalék, hogy a mondatban a D betű valószínűleg a damned, vagyis átkozott szóra utal. Talán megmosolyogtató, hogy az átkot a szerző csak egy homályos D betűvel jelöli, miközben a fuckot még csak ki se csillagozza, de az 1500-as években az átok szónak még komoly súlya volt, nem dobálták csak úgy, mint a bazmegeket. 

Fuck, nem FUCK

A fuck szó eredetét nehéz pontosan meghatározni, mivel igen valószínű, hogy szóban sokkal gyakrabban használták, mint írásban, rekonstruálni viszont csak ez utóbbiakat lehet. Az olyan megtévesztő városi legendáknak viszont ne dőljünk be, amik szerint a fuck szó eredetileg egy rövidítés – leírva: FUCK – lehetett.

Rovatok