Index Vakbarát Hírportál

Illegális kincsvadász talált egymillió eurós kincset

2014. február 18., kedd 17:02

Országosan egyedülállónak nevezett római kori arany- és ezüstkincset talált egy amatőr kincsvadász Rajnavidék-Pfalz német tartomány déli részén – írja az MTI. Az illegális ásatásból származó régészeti lelet értéke messze meghaladja az egymillió eurót – közölték szakértők kedden Mainzban, ahol a nyilvánosságnak is megmutatták az V. századi kincseket, köztük egy ceremoniális öltözék arany kiegészítőit, egy ezüsttányért és ezüsttálat, egy aranyozott összecsukható széket.

A Rülzheim mellett, egy erdőben talált leletet a németek az úgynevezett barbár kincsek sorolják, azon tárgyak közé, amelyeket a római birodalmat fosztogató germánok hagytak el, vagy előlük menekülő gazdag rómaiak rejtettek el. A régi rómaiak barbároknak nevezték a birodalmon kívüli népeket, így a germánokat is.

A most megtalált kincset mindössze fél méter mélyen ásta el tulajdonosa vagy elrablója egy hajdani római út mentén, szemlátomást sebtében, és aztán már nem volt mód érte menni – mondták a régészek a keddi mainzi sajtótájékoztatón. Az arany- és ezüsttárgyak egy magas rangú állami tisztségviselő vagy egy fejedelem tulajdonát képezhették, mint fogalmaztak, "egy magas rangú személyiség politikai tekintélyét tükrözik".

A szakszerűtlen ásás következtében a lelőhely maga elveszett a tudomány számára, pedig a lelet elhelyezkedéséből és egyéb körülményekből szakemberek sok értékes következtetést vonhattak volna le a korabeli világra vonatkozólag. A megtaláló ellen bűnvádi eljárás folyik. A tartomány kulturális minisztere azt mondta, hogy a ritka kincset kiállításon mutatják be Mainzban és Speyerben. A lelet megtalálása izgalomba hozta a német régészeti világot, ugyanakkor a lelőhely megsemmisülése el is szomorította.

Az eddigi legjelentősebb "barbár kincs" több mint ezer ezüst, bronz, sárgaréz, ón és vas tárgyból áll, 700 kilogrammot meghaladó súlyával egész Európa legnagyobb római kori fémlelete. A több mint 1700 éves neupotzi kincset a Rajna egy kiszáradt medréből ásták ki Speyer város közelében. Egy, a határfolyón őrt álló római flotta annak idején valószínűleg megakadályozta, hogy a Rajnán átkelő barbárok (germánok) magukkal vigyék a birodalom területén összerabolt zsákmányt, amely az összecsapás közben a folyóba veszhetett.

Rovatok