Index Vakbarát Hírportál

Vandálok próbálták bizonyítani, hogy a piramisokat ufók építették

2014. február 20., csütörtök 09:18

Három német és hat egyiptomi vádlottja van annak az pernek, amit az egyiptomi hatóságok indítottak. A vád, hogy a három német 2013 áprilisában megrongálta az egyik piramist, méghozzá azért, hogy bebizonyítsák: azt nem az ősi egyiptomiak, hanem földönkívüliek építették.

Drezdai Egyetem hallgatói filmre is vették a bizonyítékgyűjtés folyamatát, ráadásul Kheopsz fáraó egy kártusát is magukkal vitték. Ez utóbbit ráadásul ki is csempészték az országból, ami már önmagában megsérti az egyiptomiak ásatásokkal kapcsolatos szigorú szabályait. A hat egyiptomi vádlott között a piramis őrei és minisztériumi munkatársak is vannak. A németeket ugyanis olyan területekre is beengedték, ahova elméletileg csak archeológusok mehetnek, így a pusztítást is a piramis értékesebb helyein követhették el.

Egyiptomban a turizmus komoly bevételi forrás, de a közelmúlt politikai eseményei miatt megcsappant a forgalom, így a szabályokat amúgy betartó őrök és ellenőrök könnyebben engednek a hivatalos tiltásokból, ha a könnyítést kérő elég sok pénzt készül elkölteni az országban.

A német kormány is felháborodásának adott hangot, és kijelentették, a vádlottaknak semmilyen közük sincs a Német Archeológiai Intézethez. Egyiptomi történészek szerint különösen dühítő, hogy ilyen erősen tartják magukat a piramisok építésével és eredetével kapcsolatos téveszmék és összeesküvés-elméletek. Ahmed Saeed, a Kairói Egyetem kutatója szerint különösen az zavaró, hogy a hívők még a legegyértelműbb bizonyítékokat is figyelmen kívül hagyják. „Megtaláltuk az építkezésen dolgozó mérnökök papirusztekercsre vetett feljegyzéseit, megtaláltuk a nyersanyagok beszerzésére indított kereskedelmi utakról szóló bejegyzéseket. Egy friss ásatás során felfedeztünk egy hatalmas tábort, ahol a munkások élhettek. Ennek ellenére tartja magát a nézet, hogy a piramis egy földönkívüli civilizáció műve.”

Rovatok