Index Vakbarát Hírportál

11 ezer éves falut találtak a Balti-tengerben

2014. február 25., kedd 17:03

Egy kőkorszaki település maradványait találhatták meg a Balti-tengerben Svédország mellett. A települést valószínűleg elöntötte a tenger, de emiatt kivételesen jó állapotban találtak tárgyi maradványokat több mint 11 ezer évvel ezelőttről.

A helyi sajtó csak Svéd Atlantiszként emlegeti a települést. A helyszín egyfajta szemétdomb, lerakodó is lehetett, ahol az akkori nomádok megszabadultak már nem használatos tárgyaiktól. A település nagyjából 16 méterre van a felszín alatt, Hanö közelében, a tenger partján.

Nagyon sok tárgyat találtak, például fadarabokat, pattintott kőszerszámokat, köteleket, állatok agancsait. Kimunkáltabb eszközöket is találtak régészek, például egy állati csontból készült szigonyt.

Björn Nilsson, a Södertörn University régészprofesszora azt mondta, hogy a helyszín oxigénszegény környezete miatt maradtak ilyen jó állapotban az eszközök. Ha szárazföldön maradtak volna az eszközök, akkor csak a csontból készült eszközök maradtak volna fenn, a fából készültek elbomlottak volna.

A régészek folytatják a keresést, például temetkezőhely után kutatva. A professzor szerint az egyik legősibb települést találták meg a térségben.

Rovatok