Index Vakbarát Hírportál

Már tudják, honnan származnak Stonehenge kövei

2014. február 25., kedd 12:06

A kutatók megtalálták a Stonehenge köveinek pontos származási helyét. A kövek állítólag egy közeli felszíni bányából származnak, amely nagyjából három kilométerre található attól a helytől, amelyről korábban hitték azt, hogy onnan származnak a kövek.

Az angliai Wiltshire már 10500 évvel ezelőtt is lakott volt, Stonehenge első megalitjeit nagyjából ötezer évvel ezelőtt helyezték el. A következő generációk és kultúrák mind hozzáadták a maguk köveit a következő évezredben. Köztük harminctonnás hatalmas köveket is.

Stonehenge-ről a mai napig nem tudni, miért és hogyan épült. Nagyon sok elmélet született eddig a helyről, de az évszázadok alatt volt néhány olyan kérdés, amelyben megegyeztek a kutatók. Az egyik ilyen például a kisebb kövek eredete volt.

1923-ban Herbert H. Thomas geológus azt állította, hogy a dolerites kőzet Wales nyugati részéről származik, más köveket a közeli Carn Alwból vittek a helyszínre. Az elmélet szerint a köveket hajón vitték a helyszínre, miután leúsztatták a Bristol-csatornán.

Néhány évvel ezelőtt azonban Richard Bevins, a Walesi Nemzeti Múzeum geológusa azt a felfedezést tette, hogy a köveknek legalább egy része máshonnan származik, mint az elfogadott elmélet szerint. Ez a hely Craig Rhos y felin. Ha igaz az elmélet, akkor a bányászoknak előbb hegynek felfelé kellett tolniuk a köveket, csak utána ereszthették le őket a lejtőkön a tengerig. A kutatók a kőzetek összetételét vizsgálták, és ebből jutottak más következtetésre.

Rovatok