Index Vakbarát Hírportál

Egy vihar hozta felszínre a német hadihajót

2014. február 26., szerda 11:29

Majdnem egy évszázadig volt víz alatt az a német hadihajó, amit most egy vihar hozott a felszanre. Az SV Carl nevű hajó még az I. Világháborúban süllyedt el Anglia partjainál.

Egy hatalmas vihar azonban előhozta a roncsokat, az óriási hullámok lekotorták a hajót fedő homokot. Maga a hajó nagyjából 18 méter hosszú, Cornwalltól északra található, egy Padstow melletti öbölben.

A hajót Crispin Sadler filmrendező fedezte fel, amikor épp a környéket nyaralt. A helyiek mindig is tudták, hogy van itt egy roncs, de nem tudták pontosan hol süllyedt el a hajó.

Az SV Carlt 1917. október 7-én érte el végzete. A történet szerint a Hamburgban regisztrált hajót Cardiff dokkjaiban érte a világháború kitörése, így nem is vett részt a harcokban. Három évvel a háború kitörése után London felé indult, de egy vihar elsüllyesztette.

Az évek folyamán többször is megvizsgálták a hajóroncsot és minden mozdíthatót elvittek róla. Aztán hagyták, hogy a homok beterítse.

Crispin Sadler úgy találta meg a hajót, hogy kisétált a partra, hogy megnézze, a nagy vihar milyen pusztítást végzett a területen. Meglepődve vette észre a hajót, amelyet egészen jó állapotban talált. A hajó ugyanakkor megint el fog tűnni, a homok megint kezdi ellepni a roncsot.

Rovatok