Index Vakbarát Hírportál

Kiállítják a világ legöregebb maszkjait

2014. március 12., szerda 17:09

Kilencezer éves kőmaszkokat állítanak ki a jeruzsálemi Izraeli Múzeumban. A maszkokról feltételezik, hogy az elhunytakra hasonlítsanak. Mindegyikre lyukakat vájtak a szemeknek, apró orrokat véstek rájuk, és a szájat és a fogakat is ábrázolták rajtuk.

A szakértők szerint a maszkokat a Jeruzsálemhez közeli sivatagok és hegyek környékén készíthették. A leletek abból a korból származhatnak, amikor az ember felhagyott a vadászó-gyűjtögető életmóddal, és a letelepedés után megteremtette a mezőzgazdaságot. Az Associated Press szerint a maszkokat tíz éven át vizsgálták radiokarbonos kormeghatározással, hogy ellenőrizzék a hitelességüket és megállapíthassák, mikor készültek.

James Snyder, az Izraeli Múzeum igazgatója elmondta, hogy a maszkokat Jeruzsálem közelében fedezték fel. Mindegyiket a város 32 kilométeres körzetében találták, arra, ahol a Júdeai-hegyek összeérnek a júdeai sivataggal.

A maszkok ma magángyűjtők tulajdonában vannak. A jeruzsálemi kiállítás március 10-e óta megtekinthető, a tárlat szeptemberig látogatható lesz.

Rovatok