Index Vakbarát Hírportál

3500 éves időjárás-jelentés írhatja át a történelmet

2014. április 7., hétfő 14:51

Egy 3500 éves, Egyiptomból származó kőtömbön lévő felirat lehet a világ egyik legrégebbi időjárás-jelentése – írja az MTI. A szakértők szerint a negyvensoros szöveg átrendezheti az ókori Közel-Kelet eseményeinek kronológiáját.

A 183 centi magas, Vihar-sztélé nevű kalcittömbön szereplő felirat új fordítása esőről, sötétségről és „a tömegek sírásánál is hangosabb, szüntelen viharról” ír. A Vihar-sztélé még I. Jahmesz, az ókori egyiptomi 18. dinasztia első fáraójának uralkodása alatt készült.

A Chicagói Egyetem Keleti Intézet kutatói, Nadine Moeller és Robert Ritner szerint a kőtáblán leírt időjárási jelenségek a Théra szigetén, a mai Szantorinin történt hatalmas vulkánkitörés közvetkeményeire vonatkoznak, ami hatalmas pusztítást okozhatott Egyiptomban.

Így logikusabb

Az új fordítás alapján a kutatók úgy látják, Jahmesz a véltnél korábban, még a thérai kitörés idején uralkodhatott. Ha a sztélé valóban a thétai katasztrófát írja le, a kőtábla a véltnél 30-50 évvel öregebb lehet. (Eddig időszámításunk előtt 1550 körülre becsülték Jahmesz uralkodásának idejét.)

A kitörés időpontját egy vulkáni törmelék alá temetett olajfából fejtették meg; ezen 2006-ban radiokarbonos kormeghatározást végeztek, és úgy becsülték, időszámításunk előtt 1621 és 1605 között törhetett ki a vulkán. A régészeti bizonyítékok viszont mostanáig nem egyeztek a kormeghatározás eredményeivel.

Ha Jahmesz az eddig becsültnél korábban uralkodott, az sok mindenre magyarázatot adhat; a szakértők szerint a fáraó uralkodási idejének felülvizsgálata azt eredményezi, hogy az ókori Közel-Kelet egyéb eseményei is logikusabban kapcsolódnak egymáshoz.

Rovatok