Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták a Santa Maria roncsait

2014. május 13., kedd 09:22

Egy tenger alatti kutatócsoport vezetője szerint egy, a Karib-tenger fenekén, Haititól északra talált roncshalom nem más, mint Kolumbusz Kristóf vezérhajójának, az 1492-ben elsüllyedt Santa Mariának a maradványa.

„A régészeti adatok, illetve a föld- és vízrajzi helyzet is azt valószínűsíti, hogy a roncs Kolumbusz hajója” – mondta Barry Clifford, a csoport vezetője, aki most a haiti kormányzat segítségét kéri a teljes feltárás megkezdéséhez.

Clifford a tenger alatt készített fotókra alapozza állításait, illetve egy korábbi kutatására, amiben megpróbálta meghatározni, pontosan hol is lehetett La Navidad, az első európai település Haiti szigetén. A kutató szerint Kolumbusz naplóbejegyzései is őt erősítik meg.

A kutatást és a bizonyítást megnehezíti, hogy La Navidad erődjét a zátonyra futott Santa Maria gerendáiból emelték, az erődöt viszont lerombolták a helyi őslakosok (de az is lehet, hogy a hátrahagyott legénység tagjai nem jöttek ki egymással), így igazából se a hajóból, se a belőle épített erődből nem maradt sok. A hajó legnagyobb, épségben maradt alkatrésze a vasmacska, ami ma Haiti Nemzeti Múzeumban látható.

La Navidad újrafelfedezésére 1977-ig kellett várni, akkor William Hodges nevű régészprofesszor engedélyt kapott a haiti kormánytól, hogy egy teniszpályányi részen kutatni kezdjen. Az itteni ásatások során több, a település létét bizonyító lelet is előkerült. Clifford ezekre az adatokra, illetve a saját kutatásaira hagyatkozva fésülte át a környék partjait a vezérhajó maradványai után kutatva.

Rovatok