Index Vakbarát Hírportál

Pogány istent fogott egy szibériai halász

2014. május 30., péntek 13:20

Egy szibériai halász egy négyezer éves szobrot talált egy folyóban. Tisul környéke ősidők óta lakott, a régészek mostani ismereteik szerint az Okunyev vagy Szamusz kultúrák egyikéhez tartozhatott a szobor.

Nyikolaj Tarasovegy barátjával sétált a folyó partján, hálót húzva a vízben, amikor hirtelen észrevett valamit. Kiszabadította a hálóból és éppen visszadobta volna a folyóba, amikor figyelmesebben megnézte. Egy arcot látott.

Megmosta a tárgyat a folyóban, és akkor látta, hogy egy furcsa formájú faragott kő van a kezében. A szobornak mandulavágású szemei voltak, nagy szája és furcsa arckifejezése.

A férfi a helyi múzeumba vitte a leletet, ahol megállapították, hogy nagyon régi szoborról van szó. Nagyjából négyezer éves lehet, a bronzkorban készülhetett. Egy szarvból faragták ki, amely később kövült meg.

Marina Bancsikova, a Tisul történeti múzeum igazgatója szerint a szobor valószínűleg egy pogány isten bálványa lehetett. Nagyon ritkán találnak ilyen régi leletet a környéken, eddig egy kőből készült nyakláncot találtak, illetve egy medve- és egy madáralakú amulettet.

Rovatok