Index Vakbarát Hírportál

Élet az egyiptomi fáraók előtt

2014. június 5., csütörtök 09:22

Egy nemrégiben felfedezett sír megmutatja, milyen lehetett az élet a fáraók előtti Egyiptomban. A sírt Egyiptom egyik kulcsfontosságú településén találták, a leletek között pedig egy fiatal férfi megégetett és szétszórt csontjait is megtalálták a régészek.

A temető egy része még az ókori egyiptomi állam megalakulása előtt keletkezett, ez az egyik leggazdagabb dinasztiák előtti temetkezési hely, amit eddig találtak. A helyet Hierakonpolisként ismerik, már 1979 óta vizsgálják a területet, de ennyire gazdag leletgyűjteménnyel még nem találkoztak. Több mint 54 különböző leletet találtak itt, köztük fésűket, lándzsa- és nyílhegyeket és egy elefántcsontból készült vízilovat is.

A most megtalált sír körül még számtalan másik sír van, valószínűleg emberi áldozatok maradványaival és egzotikus állatokkal. Az itteni elit ugyanis vadon élő állatokkal vette körül sírhelyét, akik követték őket a túlvilági útjukon. A leletek a sír fontosságát bizonyítják – mondta Kathryn Bard, a Boston University régésze. Olyan temetkezési szokásokkal találkoztak itt a kutatók, amelyek kifejezetten Hierakonpolisra jellemzőek.

Hierakonpolis Kairótól nagyjából 500 kilométerre található. Öt évszázados tündöklése nagyjából időszámításunk előtt 3500-ban kezdődött. A leletekből kiderül, hogy itt gyökerezik az egyiptomi civilizáció. Világos jelei vannak a társadalom megosztottságának, vannak elit sírok, amelyek nagyobbak és gazdagabbak a többinél.

Még az is elképzelhető, hogy királyok egész dinasztiája uralkodott a városban még az egyiptomi dinasztiák megjelenése előtt – feltételezi Rene Friedman, a British Museum régésze, aki egyben az ásatások vezetője is.

Rovatok