Index Vakbarát Hírportál

Nem nagyon hisznek Darwinnak az amerikaiak

2014. június 6., péntek 10:58

A Gallup egyik legfrissebb jelentése szerint tíz amerikaiból négy hiszi azt, hogy Isten teremtette a világot és az embert is alig tízezer évvel ezelőtt. Az amerikaiak fele hiszi csak, hogy az ember több millió éves fejlődés eredményeként alakult ki, de legalább ennyien azt is gondolják, hogy a folyamatot Isten felügyelte.

A felmérés szerint az alacsonyan iskolázottak, idősebbek és vallásosak hajlandóak elhinni a viszonylag fiatal világnézetet, a kreacionizmus. Ennek ugye az az egyik alapvető állítása, hogy a Földet és a rajta lévő életet valamikor 6-10 ezer évvel ezelőtt teremtették.

A kreacionizmusban hívők száma nem sokat változott az elmúlt évtizedekben. Azok száma megduplázódott, akik szerint Istennek semmi köze az emberiség kialakulásában és csökkent azok száma, akik az irányított evolúcióban hisznek.

Az amerikaiak nagy része hisz a természetfeletti erőkben, nyolcvan százalékuk hisz a csodában. Sokuknál az alapvető ismeretek is hiányoznak. A National Science Foundation idei felmérése szerint négyből csak három amerikai tudja, hogy a Föld kering a Nap körül és nem fordítva. Nagy százalékuknak fogalma sincs arról, hogy a gyerek nemét az apa spermája határozza meg.

A Gallup telefonos felmérésében azt kérdezte, hogy a három állítás közül melyiket fogadják el leginkább.

  1. Az ember évmilliók alatt fejlődött ki, de a folyamatot Isten ellenőrizte.
  2. Az ember évmilliók alatt fejlődött ki és Istennek semmi köze nem volt a folyamatban
  3. Isten teremtette meg az embert mostani formájában nagyjából tízezer évvel ezelőtt.

A Gallup már 1982 óta teszi fel ugyanezeket a kérdéseket. Nagyjából 42 százalék a kreacionista nézetet választotta, 31 százalék isteni beavatkozásban és evolúcióban hisz és csak 19 százalék gondolja azt, hogy az evolúcióban nincs isteni beavatkozás.

Akik hetente vesznek részt valamilyen vallási eseményen, azoknak a kétharmada hiszi el a tízezer évvel ezelőtti teremtés elméletet. Akik soha nem járnak templomban, azoknak a 23 százaléka gondolja ezt. Az egyetemi diplomával rendelkezőknek a negyede hisz a teremtésben, de a csak középiskolai végzettséggel rendelkezőknek az 57 százaléka gondolja ezt.

Az evolúció tényét elfogadók tisztában voltak azzal is, hogy mit jelent az evolúció. Akik a kreacionizmusban hisznek, azok nagy része nem tudja pontosan, mit is jelent az evolúció.

Rovatok