Index Vakbarát Hírportál

Mire használta a kőkorszaki ember a maszkokat?

2014. június 11., szerda 14:33

Több mint kilencezer éves maszkokat állítottak ki Izraelben, ezek a történelem legősibb maszkjai. A régészek szerint azok készítették, akiknek az ősei éppenhogy feladták vadászó-gyűjtögető életmódjukat.

Ez a jelentős változás okozhatta, hogy a földművesek valamilyen kézzelfogható formáját akarták adni vallásuknak. Debby Hershman, az Israel Museum kurátora az elmúlt évtizedet az ősi maszkok vizsgálatára fordította. A most kiállított 15 maszkról azt mondja, hogy úgy néznek ki mintha halott emberek lennének. Szerinte a maszkok tényleg valós személyekről készültek.

Az ősök képe valószínűleg erőteljes szimbólumok lehettek az olyan családoknak, akik nemrég eresztettek gyökeret. Ezzel próbálták jelezni igényüket az adott területen a megművelt területekre, amelyeken a túlélésük függött.

Ezek az emberek még nem tudtak írni, egyetlen kapcsolatuk a földdel az ősök voltak. A nagyapjuknak a nagyapja is ott élt, ez azt jelenti, hogy övék a föld.

A maszkok egy része került elő régészek által feltárt területről, így majdnem lehetetlen megmondani, hogy mire is használták ezeket. Hershman szerint a tulajdonjogot jelezték. De persze volt spirituális részük is.

Debby Hershman egy kis régészcsapat tagjaként 1983-ban felfedezett egy leletekben igen gazdag barlangot, ahol nagyon sok rituális tárgyat és ruhát találtak. Két kőmaszk maradványait is megtalálták a barlangban, ezeken hajszálmaradványokat is találtak. A maszkok felnőtt férfiakat ábrázoltak, mert mindegyiknek volt bajsza és szakálla is. Olyan maszk is van a gyűjteményben, amelyet egy földműves talált az 1970-es években.

A mindenkit érdeklő kérdés, hogyan használták ezeket a maszkokat, használták egyáltalán vagy csak dísztárgyak voltak? A kutatók szerint a legfontosabb, amit figyelembe kell venni, a maszkok szeme. Egyértelműen úgy tervezték ezeket, hogy keresztül lehessen nézni rajtuk.

Néhányra kötelet is lehetett tenni, amivel a fejre rögzítették a maszkokat. A maszkok ráadásul egyáltalán nem nehezek, egy és két kilogramm között van mindegyik. Számos kérdésre kell még válaszolni a régészeknek, hiszen még azt sem tudják, hogy hol használhatták ezeket, vagy egyáltalán otthon tartották-e a maszkokat vagy különleges épületekben.

Rovatok