Index Vakbarát Hírportál

Mit ettek a halottak 4500 éve?

2014. június 24., kedd 16:55

Ősi ételmaradványokkal teli dobozt fedeztek fel – először egy iraki sírboltban, most pedig a Bristoli Egyetemen, ahol a lelet évtizedek óta hányódott. A 4500 éves ládát egy királyi sírboltban találta Sir Leonard Wolley a múlt század húszas-harmincas éveiben.

A dobozt most fedezték fel az egyetem régészeti és antropológiai tanszékén; a személyzet egyik tagja ásta elő, miközben átrendezték az egyik labort, hogy felállítsanak egy új, radiokarbonos kormeghatározásra használt berendezést. A közel száz évvel ezelőtti ásatásoknál az előkerült leleteket megosztották London, Philadelphia és Bagdad között; a kutatók épp ezért nem értik, hogy kerülhetett az ételes doboz Bristolba.

A dobozban kis címkéket is találtak, amik megjelölték, hogy mi volt eredetileg a csomagban. A szövegben többször visszatérnek a „királyi sírbolt”, „predinasztikus” és „Sarrukín” szavak; ezek arra utalnak, hogy a láda Ur városából származik, Sarrukín akkád király uralkodásának idejéből.

A ládában több kerámiaedényt, állati csontokat és magvakat is találtak; úgy vélik, ezt a sírboltban nyugvó uralkodónak készíthették össze az alattvalói. A dobozt a tartalmával együtt Londonba küldik, ahol a British Museumban fogják kiállítani a többi, Ur városában talált lelettel együtt.

Rovatok