Index Vakbarát Hírportál

Római kori átoktáblák kerültek a világ hivatalos emlékezetébe

2014. június 27., péntek 11:23

A UNESCO felvette A világ emlékezete nevű listájára az angliai Bath városban talált, római kori átoktáblákat. A 130 darab tábla az időszámítás szerinti 2-4. századból származik, és olyan emberek átkait tartalmazza, akik úgy érezték, hogy valamilyen igazságtalanság érte őket, ezért joggal fordulhatnak Minerva római istennőhöz, hogy válogatott borzalmakat kérjenek rossztevőik fejére.

Az ólom- vagy ónrétegben vésett bosszúüzeneteket a kutatók szerint rendkívül nehéz volt elolvasni és lefordítani. Nagy részük latin szöveg, de az egyik átkot a szigeti kelta nyelvekhez tartozó brit vagy briton nyelven írták, amelynek mai állás szerint ez az egyetlen fennmaradt példája.

A világ emlékezete nevű programot 1992-ben indította a UNESCO, és célja a tagországok egyetemes értékkel bíró, írott vagy audiovizuális emlékeinek összegyűjtése, megőrzése és megismertetése a világ többi részén. A lista magyar szekciójában jelenleg hat gyűjtemény található, köztük olyan történelmi jelentőségű tételekkel, mint a Bibliotheca Corviniana dokumentumai.

Rovatok