Index Vakbarát Hírportál

Ősi kápolnát találtak Egyiptomban

2014. július 3., csütörtök 09:22

Ozírisz istennek szentelt, négyezer éves, mészkőből épült kápolnára leltek Egyiptomban az ókori Abidosz város helyén található Arába faluban – írja az MTI, az al-Ahrám napilap online kiadására hivatkozva.

A reliefes kőfalak feliratai arra utalnak, hogy a kegyhelyet II. Montuhotep, az egyiptomi XI. dinasztia ötödik uralkodója építtette Ozirisz Khenti-Amentiu egyiptomi istenség tiszteletére.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter szerint az ókori maradvány feltárása nagy előrelépés a II. Montuhotep életéről folyó kutatásokban. A fáraó uralkodásának idejéből nagyon kevés műemlék maradt fenn, pedig a széttagolt Nílus-völgyet egyesítő fáraó számtalan kultikus építményt állíttatott fel Abidoszban, hogy Ozirisz Khenti-Amentiu isten segítségével megszilárdítsa hatalmát a városban.

A régészek azután bukkantak az imahelyre, hogy a helyi lakosok a templomromokra és sírgödrökre épült házak egyikében illegális ásatásokat végeztek, és emiatt megsüllyedt egy utca. A régészeti és idegenforgalmi rendőrséggel együtt a kutatók is a helyszínre siettek.

A most feltárt kápolna öt méterrel az említett lakóház alapja alatt fekszik. Az épület egyik szennyvíztartálya egyenesen a kegyhelybe vezetett, ami komoly károkat okozott a falakon.

Rovatok