Index Vakbarát Hírportál

Ritka fotók a száz évvel ezelőtti Oroszországról

2014. július 22., kedd 10:43

Nemrég zárult le egy brit egyetemen az a több száz diapozitív felvételt feldolgozó nagyszabású digitalizálási program, amelynek eredményeként többek között bepillantást nyerhetünk az orosz történelem egy zűrzavaros időszakába.

A fotókat az 1910-es és 1920-as években készítette Henry Sara utazó és politikai aktivista, hogy azokkal illusztrálja a brit kommunista párt tagjai előtt prezentált előadássorozatát. A képek jelentős része – melyeket a Warwicki Egyetem legújabb kori dokumentációs intézetének kutatócsoportja digitalizált – a nyilvánosság elől elzárva töltötte az elmúlt csaknem kilenc évtizedet. A jobbra látható fotókon lévő jeleneteket Liz Wood levéltáros, a program egyik munkatársának leírásaival adjuk közre.

Sara előadásai átfogó képet kívántak adni a kor legfontosabb nemzetközi témáiról, s a fotográfiák a legkülönbözőbb országok kulcsfontosságú eseményeit ölelték fel, köztük a szélsőséges pártok felemelkedését Németországban vagy az aktuális közel-keleti konfliktusokat.

Ám a Warwicki Egyetem 20. századi európai történelem professzora, Christopher Read szerint a Szovjetunióban született felvételei „jelentik a gyűjtemény magját. Utcai jeleneteket, gyárakat, hivatalos ünnepségeket és csillogó-villogó gőzmozdonyokat mutatnak be. Képeinek közös jellemzője, hogy megpróbálta megragadni a Szovjetunió jellemző folyamatait, éppen abban a pillanatban, amikor az ország élete új irányba fordult. Az 1920-as évek közepének elfeledett momentumai kelnek életre a szemünk előtt, azé az időszaké, amikor az emberek lassan maguk mögött hagyták a világháború, a polgárháború és az intervenció traumáit. Nem csupán azért különlegesek ezek a fotók, mert sok közülük színesben készült, ami akkoriban meglehetősen ritkának számított, hanem, mert történelmének sorsfordító időszakában világítanak rá egy államalakulat elveszettnek hitt hétköznapjaira, a szocialista forradalmat követően, de még a sztálini terror kibontakozása előtt. A Szovjet-Oroszországgal kapcsolatos eddigi ismereteinkhez és forrásainkhoz képest igen sok kiegészítő információval látnak el bennünket.”

Hadirokkantak

Élet az utcasarkon

Szavak a szélben

Rovatok