Index Vakbarát Hírportál

Világháborús japán emberkísérletekre derült fény

2014. augusztus 14., csütörtök 15:39

Élő embereken végeztek biológiai és vegyi kísérleteket a japánok a világháború alatt Kínában, hogy tömegpusztító fegyvereket fejlesszenek – írja az MTI egy szemtanú frissen nyilvánosságra hozott vallomása alapján.

Az észak-kínai Hejlungcsiang tartomány Háborús Bűnök Bizonyítékainak Múzeumában a hét közepén bemutatott dokumentum Sadao Koshi elmondását rögzíti, ő a hírhedt 731-es alakulat sofőrje volt, így közelről élte át az eseményeket. Az észak-kínai Harpinban létrehozott, 1937 és 1945 között működő egység a japán császári hadsereg titkos biológiai és vegyi hadviselési részlege volt, céljai közé tartozott többek közt a kínaiak elleni tömegpusztító fegyverek fejlesztése.

Koshi vallomása szerint a japánok nyílt terepen kísérleteztek. Az egyik alkalommal például oszlopokhoz kötözték a kísérleti alanyokat, akiknek a fejét és a törzsét sisakkal és vas felöltővel védték, végtagjaikat viszont szabadon hagyták. Ezt követően repülőgépekből pestisbaktériumot és más fertőző anyagokat tartalmazó esőt engedtek rájuk, és vizsgálták később azok testre kifejtett hatását.

A mai napig emlékszem, milyen érzés áthajtani rajtuk

– áll a sofőr vallomásában. Kísérleti alanyokért Koshi minden nap vagy minden másnap ment a vasútállomásra, ez többnyire alkalmanként 5-10 embert jelentett.

Hogy hány áldozata volt a titkos japán tevékenységnek, nem lehet pontosan tudni. A becslések szerint több mint 10 ezer kínain és koreain – civileken, gyerekeken, öregeken, terhes asszonyokon is – végeztek kísérleteket, a halottak számát pedig legalább hatezerre teszik. A bázist a japánok végül 1945-ben robbantották fel, miután a szovjet hadsereg elfoglalta Harpint.

Rovatok