Index Vakbarát Hírportál

Több ezer éves pénzt talált egy búvár

2014. szeptember 15., hétfő 13:12

Legalább 2750 éves aranypénzt hozott a felszínre egy bolgár búvár a fekete-tengeri Szozopol közelében – írja az MTI. Ez a legrégebbi arany pénzérme, amely eddig napvilágra került Bulgáriában. A Sofia Globe online kiadása szerint a búvár véletlenül vette észre az érmét a part menti sekély vízben, majd később átadta Bozsidar Dimitrov régésznek, a szófiai Nemzeti Történeti Múzeum vezetőjének.

Az érmét Vladimir Pencsev, a múzeum numizmatikai szakembere vizsgálta meg, aki szerint nem színtiszta aranyból, hanem elektrumból, az arany és az ezüst természetes ötvözetéből verték. Az ókorban az elektrumot főleg Egyiptomban és Anatólia nyugati részén, Lüdiában bányászták: az utóbbi lelőhelyen 3-4 rész arany és 1 rész ezüst keverékét jelentette.

Pencsev szerint az adott pénzérme Lüdiából származik, és az időszámításunk előtti VII. század második felében verték – azaz több mint 2750 éves. A pénzérme tömege 0,63 gramm, értéke a lüd pénznem, a statér 1/24. része. 

Helyi valuta

Pencsev azt is elmondta, hogy Szozopolt időszámításunk előtt 611-ben alapították a Kis-Ázsiából, Milétoszból érkezett görög telepesek. Mivel Milétosz szomszédos volt Lüdiával, így nem meglepő, hogy Szozopol, az ókori Appolónia környékén került elő egy ilyen lelet.

Rovatok