Index Vakbarát Hírportál

Lopott ókori műkincset kap vissza Egyiptom

2014. szeptember 18., csütörtök 09:19

Egyiptom visszaszerezte Németországból a Kheopsz-piramist díszítő kartus darabjait, amit német kutatók tulajdonítottak el – írja az MTI. A külügyminisztérium azóta átadta a régészeti minisztériumnak a Kheopsz piramisából ellopott darabokat. 

Quo vadis kartus?

A kartus az a hosszúkás keret, amelybe az uralkodók nevét jelentő hieroglifát írták.Ez volt az egyetlen részlete az épületnek, amely Kheopsz nevét tartalmazta; a régészek ennek a segítségével azonosították a műemlék építtetőjét.

A 146 méter magas Kheopsz-piramis a Kairótól nyugatra fekvő Gízában áll. A több mint 4500 éves épület egyike az ókor hét csodájának.

Mohamed Ibrahim volt régészeti miniszter múlt év végén jelentette be, hogy az egyiptomi idegenvezető kísérte német kutatók kőmintákat, valamint a Kheopsz nevét tartalmazó kartus darabjait vitték el a piramisból.

Spontán festéklopás

Dominique Görlitz chemnitzi természettudós és Stefan Erdmann kutató 2013 áprilisában tért vissza Németországba Egyiptomból. Elmondásuk szerint mintákat vettek a piramisból, majd átadták azokat a drezdai Fresenius Intézet laboratóriumának. 

A két férfi engedéllyel léphetett be a gízai Nagy Piramisba, de ez az engedély másra nem terjedt ki. Ennek ellenére a királyi kamrában a festék fedőrétegéből kapartak le finom mintákat, majd létrával felmásztak a felette lévő tehermentesítő kamrába is, ahol szintén egy kis felületen festéket kapartak le a falról.

Hogy miért csinál valaki ilyet, arra nincs válasz.

Nem gondolkodtam, nagyon spontán döntés volt.

– mondta Erdmann, aki a fél életét Egyiptomban töltötte, és úgy tervezte, hogy a leletek vizsgálatának eredményeit megosztja a nyilvánossággal.

Rovatok