Index Vakbarát Hírportál

1900 éves erődítményt tártak fel

2014. szeptember 19., péntek 16:58

Ezerkilencszáz éves római katonai erődöt tártak fel Németországban, a Hessen tartománybeli Gernsheimben – írja az MTI.

Azt már régóta tudták, hogy Gernsheim helyén az I-II. században egy úgynevezett canabae – a katonák családjai, valamint a hadsereget kiszolgáló kerekedők és iparosok számára kialakított település – volt, de az erőd nyomait mostanáig nem találták. Thomas Mauer, az ásatásokat vezető régész szerint sejteni lehetett, hogy a település egy erődhöz tartozott, mivel a légiósok családjait általában a táboron kívül helyezték el.

Az egyetemi tanásatások során a régészek két V-alakú árkot tártak fel, valamint felfedezték a fagerendákból épített őrtorony alapját képző cölöpök helyét. Egy feliratos cseréptöredék tanúsága szerint az erődítményben a Legio XXII Primigenia egyik egysége állomásozott; a táborban nagyjából 500 légiós teljesített szolgálatot.

A régészek megállapították, hogy az erődöt 70 körül építhették a korabeli utak metszéspontjában, és a castrum lerombolásának időpontját is meghatározták. A légiósok, mielőtt 120-ban elhagyták volna a térséget, elpusztították a tábort, a törmelékeket árkokba temették. A most fölfedezett cseréptöredékek valóságos régészeti kincsesbányát jelentenek a kutatóknak.

Rovatok