Index Vakbarát Hírportál

Vaskori szekeret találtak Nagy-Britanniában

2014. október 14., kedd 16:08

Egy ősi szekér maradványaira bukkantak a Leicester Egyetem régészhallgatói egy közép-angliai vaskori lelőhelyen – írja az MTI. Az intézmény szerint a diákok egy jól ismert vaskori magaslati erődnél, a leicestershire-i Burrough Hill-nél találtak rá a kelta szekér maradványaira. A roncs valószínűleg az időszámításunk előtti II-III. századból származik.

Az egyetem szerint a régészeti tanszék négy diákja először egy bronzdarabot fedezett fel a földben, majd nem sokkal távolabb egy egész leletegyüttesre bukkant. A darabok megtisztítása után jól láthatóvá váltak a rajtuk lévő díszítések.

A régészek szerint a több mint 2200 éves szekér magas rangú személy, talán nemesember vagy harcos tulajdona lehetett.

Ez a legértékesebb lelet, amelyre a Burrough Hill-nél folyó immár ötévnyi munkálatok során bukkantunk.

– mondta Jeremy Taylor, a tanszék munkatársa és a terepgyakorlat társvezetője, aki az életben egyszer előforduló felfedezésnek nevezte a szekér megtalálását.

A régészek úgy vélik, a szekeret vagy szétszerelték, vagy soha nem is rakták össze, és a darabjait annak idején dobozba helyezték, majd vallási rituálé keretében elégették. Taylor szerint Yorkshire keleti részén bevett gyakorlat volt a szekértemetés, bár azon a területen kívül rendkívül ritka az ilyen lelet.

A bronzdarabokat egyelőre tovább vizsgálják, majd később egy kiállításon is bemutatják őket.

Rovatok