Index Vakbarát Hírportál

Tényleg hamut ittak a gladiátorok?

2014. október 21., kedd 09:38

Egy új régészeti kutatás szerint valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok, ahogy azt az ókori források feljegyezték – írja az MTI.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Berni Egyetem kutatói a mai Törökország területén fekvő ókori Epheszosz városának gladiátortemetőjében feltárt csontokat vizsgálta. Az eredmények igazolják az ókori forrásokból származó feltevéseket, miszerint a gladiátorok nemcsak vegetáriánusok voltak, de egy bizonyos hamuból készült italt is fogyasztottak, hogy gyorsabban regenerálódjanak.

A tudósok az 1993-ban feltárt, több mint kétezer éves csontokat kémiai vizsgálatoknak vetették alá. Spektroszkópia segítségével a csontokban található stabil izotópok (szén, nitrogén, kén) számát, valamint a stroncium és kalcium arányát mérték. 

Mint a pezsgőtabletta

Ókori források több helyen is említést tesznek arról, hogy a gladiátorok bab- és gabonafélékből álló vegetáriánus diétán éltek. A korabeliek gyakran árpaevőként (hordearii) hivatkoztak az arénákban fellépő harcosokra. A mostani eredmények szerint a gladiátorok általában valóban vegetáriánusok voltak, azonban ez nem igen tér el a lakosság többi részének táplálkozási szokásaitól, akik többnyire szintén gabonaételeket ettek, hús nélkül.

A kutatók szerint viszont jelentős eltérés van a lakosság és a gladiátorok csontjai között: az utóbbiaknál jóval magasabb a stroncium aránya. A tudósok szerint ennek az azoka, hogy a gladiátorok jóval több ásványi anyagot vittek be szervezetükbe – valamilyen stronciumban gazdag kalciumforrásból –, mint egy átlagos római.

Vagyis nem zárható ki, hogy a gladiátorok csakugyan hamufőzetet ihattak.

A növényi hamut nyilvánvalóan azért fogyasztották, hogy erősítsék a testüket a fizikai erőkifejtések után és segítsék a csontok gyógyulását. [...] A dolgok hasonlóak voltak akkor, mint most. Mi is magnéziumot és kalciumot eszünk fizikai megerőltetés után, például pezsgőtabletta formájában.

– mondta a kutatást vezető Fabian Kanz, a Bécsi Orvostudományi Egyetem tudósa.

Rovatok