Index Vakbarát Hírportál

Szfinxfejet találtak a régészek Görögországban

2014. október 22., szerda 13:13

Megtalálták egy korábban talált szfinx fejét az észak-görögországi Amphipolisznál, a Nagy Sándor makedón uralkodóhoz köthető monumentális sírban. A sírhely bejáratát őrző szobor feje kitűnő állapotban került elő, mindössze az orrán vannak minimális letöredezések – írja az MTI.

A 60 centiméter magas, márvány emberfejet 15 centiméterrel a föld alatt találták meg, a sírhely harmadik kamrájában, a szfinx szárnyának néhány darabjával együtt. A bejárat keleti oldalán ülő oroszlántesthez illeszkedik. Göndör hajkorona díszíti, amelyet fehér szalag ölel körbe és a mitikus lény bal vállára omlik, vörös szín nyomait őrzi. A hajkorona tetején rövid oszlopszerű alakzat magasodik. A régészek kivételes műalkotásnak tartják a szobrot.

A régészek 2012-ben kezdték el feltárni az Amphipoliszhoz közeli területet és idén augusztusban találták meg a temetkezési hely bejáratát. A keletkezési idejét a Kr.e. 4. század utolsó negyedére teszik, amiből sokan arra következtetnek, hogy gazdája Nagy Sándor belső köreibe tartozó, fontos személy lehetett.

A titokzatos sírhely a legnagyobb, amelyet ez idáig Görögországban találtak, feltárásán augusztus közepe óta dolgoznak nagy erőkkel. A két szfinxen kívül a szakemberek ez idáig egy ritka motívumú mozaikpadlót, egy ötméteres oroszlánszobrot és két kariatidát is találtak. Az elkövetkező napokban eltávolítják a lehulló mészkövet a harmadik kamra belsejéből, hogy feltárják egy újonnan felfedezett kapu részeit.

A kulturális minisztérium becslései szerint 2010 és 2013 folyamán az állam 240 ezer euróval támogatta az ásatási munkálatokat. Idén a minisztérium további 150 ezer euróval segíti a feltárást, amelynek finanszírozásába a görög nemzeti bank (150 ezer euró), a DESFA gázvezeték-üzemeltető (35 ezer euró) és a Hellenic Petroleum olajfinomító (25 ezer euró) is beszállt.

Rovatok