Index Vakbarát Hírportál

1,2 millió éves kőszerszámot találtak Törökországban

2014. december 29., hétfő 10:49

Az őskőkori pattintott kődarab a Gediz nevű folyóból került elő, és a kora arra utal, hogy az ember őse előbb kelt át Ázsiából Európába, mint azt eddig gondoltuk. A szerszám 5 centiméteres, az anyaga nagyrészt kvarc, és a régészek szerint legalább 1,2 millió éves.

A kődarab a Törökországban valaha talált legkorábbi olyan tárgy, amelynek nagy biztonsággal meg tudták határozni a korát, és a mai ember őse készítette. Bár korábban is találtak már a régészek paleolit szerszámokat ebben a régióban, eddig egyiknek sem volt biztos a kora, így elég hiányosak az ismereteink az emberi terjeszkedés menetrendjéről az Anatóliai-félszigeten.

A tudósok olyan nyomokat találtak a kődarabon, amelyek határozottan arra utalnak, hogy nem természetes folyamatok alakították, hanem valamilyen emberi eszközzel pattintották a kívánt formájúra. A korának viszonylag pontos meghatározását az tette lehetővé, hogy földtörténetileg jól behatárolható üledékrétegben találták meg.

Ez a kutatás rávilágít arra, hogy a geológusok és archeológusok szorosabb együttműködésére van szükség. Ezzel részletesebben követhetnénk a korai ember mozgásait, így jobban megérthetjük az őseink vándorlását és az els európaiak eredetét

– mondta el Darrel Maddy, aki a Newcastle-i Egyetem professszora és a Quaternary Science Reviews nevű folyóratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Rovatok