Index Vakbarát Hírportál

Miért volt olyan kövér VIII. Henrik?

2015. január 5., hétfő 17:24

Rengeteg húst evett és sokat ivott, de mégsem emiatt hízott el a hat feleséget is „elfogyasztó” angol király. Tracy Borman történész, író, az angol királyi palotákat felügyelő alap kurátora járt utána az okoknak.

Életének nagy részében VIII. Henrik vékony, sportos testalkatú volt, és kiválóan szerepelt a különböző bajvívóviadalokon. Ez 1536-ban hirtelen megváltozott, amikor a negyvenes éveinek közepén járó uralkodó éppen egy bajvívás alkalmával súlyos sérüléseket szenvedett. A királyt nem egy ellenfele, hanem saját lova sebesítette meg: a súlyos vértezetet viselő állat ledobta a hátáról a teljes páncélzatot viselő Henriket, majd rá is esett. A király két óráig feküdt eszméletlenül, és fejsérülése mellett a lábán is megsebesült. Sebei elfekélyesedtek és ez egész hátralevő életében egyre súlyosabb problémát jelentett a király számára.

VIII. Henrik a balesete után egyre nehezebben mozgott, a testedzés hiánya a király evés iránt táplált szenvedélyével párosulva pedig gyors súlynövekedéshez vezetett. (Egyesek szerint ebben, illetve személyiségének megváltozásában is szerepet játszhatott a fejsérülése is.)

A Tudor-korban a legfelsőbb társadalmi rétegek hihetetlenül kalóriadúsan étkeztek, étrendjükben rengeteg édes és sós tésztaféle, zsíros szószok és mindenekfelett óriási mennyiségű hús szerepelt. Amikor például Henrik és udvartartása a Londontól délnyugatra fekvő Hampton Court kastélyban tartózkodott, évente 8200 bárányt, 2330 szarvast, 1870 sertést, 1240 marhát és 53 vaddisznót fogyasztottak el. Nem csoda, hogy csupán négy évvel balesetét követően a király derékbősége 89 centiméterről 132-re nőtt.

Udvarának egyik látogatója elképedve írta: „A király oly testes volt, hogy emberfia ilyet még nem láthatott. A három legnagyobb ember, akit csak találni lehetett volna, belefért volna a köpenyébe.” Halálának idején Henrik már olyan túlsúlyos volt, hogy lovának nyergébe is csak emelő segítségével tudott felülni.

Rovatok