Index Vakbarát Hírportál

Ókori szarkofágok kerültek elő Óbudán

2015. január 13., kedd 14:21

Két nagy méretű ókori kőszarkofágra bukkantak Óbudán a Budapest–Esztergom-vasútvonal felújítása során. A leletet Óbuda vasútállomásnál találták egy vízelvezető árok ásásakor.

A római kori temetkezéseket az Aquincumi Múzeum régészei két nap alatt tárták fel. Az egyik ókori szarkofág fedelét markolóval lehetett felnyitni, mivel a tömege egy tonna volt. A szarkofágokat már az ókorban kirabolták, így csak csontmaradványokat találtak bennük.

Az ókori kőfaragók mindkét kőkoporsó fedőlapját cserepekkel kirakott háztető formájúvá alakították. Az egyik oldalán díszes, füles keretet (tabula ansata) készítettek az elhunyt sírfelirata számára, de ezt a mezőt később üresen hagyták.

A sírok egy korábban már ismert római kori temetőhöz tartoznak, amely Aquincum polgárvárosából a nyugati irányban kivezető főút két oldalán húzódott.

Hasonló szarkofágokat a római korban, Aquincum környékén leginkább a III. században készítettek. A díszes, sokszor feliratos kőkoporsók eredetileg a felszín fölött elhelyezett síremlékek voltak, így ezeket a zűrzavaros időkben hamar kirabolták. A IV. század végéig maguk a rómaiak is újra felhasználták a kőládákat, temetkezés céljából, de ekkor már a föld alá temették azokat.

Rovatok