Index Vakbarát Hírportál

Komoly Zsuzsit senki nem tudta megnevettetni

2015. február 3., kedd 14:42

Igen furcsa előadás-sorozat kapott helyet 1907-ben a New York-i Victoria színház tetőteraszán. Egy Sober Sue („Komoly Zsuzsi”) művésznevű idősebb hölgy egyszerűen csak kiült a színpadra, a színház vezetése pedig az akkoriban egészen tetemes summának számító 100 dollárt ajánlotta fel annak, aki valamilyen módon ráveszi, hogy legalább egyszer mosolyra húzódjon a szája.

A közönség tagjai, majd miután híre ment a dolognak, hivatásos humoristák, előadóművészek is próbálkoztak becsülettel, de Sue arca meg sem rezdült, egyetlen fellépése alkalmával sem. A művésznőről annyit tudunk, hogy eredeti neve Susan Kelly volt, és számos magyarázat született arra, miért tudta mindig megőrizni tökéletes pókerarcát.

Egyesek azt híresztelték róla, hogy süket, félig vak, esetleg mindkettő, később pedig azt valószínűsítették, hogy egy ritka betegség miatt teljesen lebénultak az arcizmai. Akármi is az igazság, az biztos, hogy az egész ügy mögött a színház tetőteraszának menedzsere, Willie Hammerstein állt.

Az ötletben az volt a zseniális, hogy Willie hetente 20 dollárt fizetett Sue-nak, miközben a nagy hírverésnek köszönhetően a város legjobb nevettetői léptek fel nála estéről estére – ingyen, a 100 dollár és a dicsőség reményében. A közönség pedig tódult az előadásokra, így Willie összességében többszörösen is jó üzletet csinált.

Sober Sue ugyan nemsokára eltűnt a süllyesztőben, miután a humoristák rájöttek a menedzser hátsó szándékára, de olyan mély nyomot hagyott maga után, hogy még évtizedekkel később is bevett szófordulat volt a különösen nehéz közönséget Sober Sue-nak hívni, és nagy elismerésnek számított, ha valakire azt mondták, hogy még őt is meg tudná nevettetni.

Rovatok