Index Vakbarát Hírportál

Megmérték, mennyit nyomott egy sztegoszaurusz

2015. március 5., csütörtök 09:27

Brit tudósok kiszámolták, hogy mennyit nyomhatott Sophie, az a sztegoszaurusz, amelynek csontvázát a londoni Természetrajzi Múzeumban őrzik.

A londoni múzeum munkatársai szerint a fedeles gyík valaha 1,6 tonnát nyomhatott, amikor fiatal felnőtt korában elpusztult 150 millió évvel ezelőtt – írja az MTI. Az őslény testtömege így egy kisebb orrszarvú méretéhez lehetett hasonló. Sophie csontváza a világ egyik legteljesebb sztegoszaurusz maradványa.

A tudósok az után tudták kiszámolni az őslény egykori súlyát, hogy elkészítették a csontváz háromdimenziós változatát, megbecsülték a csontokat borító hús mennyiségét, és összehasonlították a kapott adatokat a mai, hasonló méretű állatok vizsgálatából származó információkkal.

„Most, hogy tudjuk a súlyát, elkezdhetjük vizsgálni a sztegoszaurusz anyagcseréjét, táplálékszükségletét, és a növekedésének mértékét” – mondta Paul Barrett, a múzeum első számú dinoszaurusz-szakértője. A tudós hozzátette: ugyanezt a módszert más teljes maradványok vizsgálata esetén is tudják majd hasznosítani.

A 85 százalékában fennmaradt csontváz a múzeum bejáratánál áll. Sophie maradványait 2003-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, a wyomingi Red Canyon Ranch területén. A dinoszaurusz háromméteres magasságával és 5,6 méteres hosszúságával viszonylag kis termetűnek számíthatott.

Rovatok