Index Vakbarát Hírportál

Mióta használnak a magyarok golyóstollat?

2015. március 7., szombat 07:37

Ahogy az köztudott, a golyóstollat az akkoriban éppen újságíróként dolgozó Bíró László Andor (aki változatos pályafutása alatt volt orvostanhallgató, grafológus, biztosítási ügynök és vámügyintéző is) találta fel 1938-ban. Azonban az alapötlettől nagyon messze volt a megvalósítás, a manapság filléres kacatnak számító golyóstollhoz ugyanis tizedmilliméteres pontossággal gyártott golyó, illetve speciális, a célnak megfelelő állagú és összetételű tinta is szükséges.

Bírónak a szabadalomtól a gyártásra érett változat kidolgozásáig vezető kísérletezéshez tőkére volt szüksége, ezt egy másik, de már üzletileg is sikeres feltaláló, Goy Andor bocsátotta a rendelkezésére. A munka azonban lassan haladt, Bíró viszont a zsidótörvények és az egyre puskaporosabb európai levegő elől kivándorolt az országból, és végül Argentínában telepedett le.

Végzetes golyóstollvonás

Eredeti megállapodásuk az volt, hogy Európában közösen forgalmazzák majd az új találmányt, a tengerentúli értékesítés jogai viszont Bírónál maradtak. Időközben sikerült megoldani a technikai problémákat, de a világháború zűrzavarában az európai gyártás természetesen nem indult be, Bíró viszont Eterpen néven 1943-ban piacra dobta az első golyóstollait.

Hazánkban viszont egészen 1947-ig ki kellett tartani a töltőtoll mellett, ekkor nyílt ugyanis alkalma Goynak, hogy a még 1938-ban legyártott alkatrészekhez egy svájci cégtől festékpasztát vegyen, majd „GO” Pen néven piacra is dobta az újdonságot. A zseniális találmányból egyikőjük sem gazdagodott meg igazán – Bíró idejekorán eladta cégét, Goy vállalatát pedig 1949-ben, egy (golyós)tollvonással államosították.

Rovatok