Index Vakbarát Hírportál

Megoldódott a 70 éve eltűnt pilóta rejtélye

2015. március 9., hétfő 19:01

Hetven év után nagyjából megoldódott második világháborús brit katonai pilóta eltűnésének rejtélye. John Thompsonnak 1944 októberében egy albániai titkos bevetés közben veszett nyoma. A háború óta eltűntként kezelt pilóta sorsával kapcsolatban eddig semmi biztosat nem lehetett tudni. Hétfőn azonban Thompson 92 éves húga egy albániai családtól visszakapta a pilóta gyűrűjét, együtt egy doboznyi ronccsal, amely a férfi Halifax bombázójából származik.

John Thompson repülőgépe 1944. október 29-én zuhant le Albániában, miközben segítséget szállított a helyi náciellenes erőknek. 1960-ban aztán egy Jaho Cala nevű férfi Tiranától 40 kilométerre a hegyekben bukkant rá Thomspon ujjára a most visszaszolgáltatott, J&J monogramú gyűrűvel együtt. Cala nem merte megmutatni a kommunista hatóságoknak az ékszert, úgyhogy inkább elrejtette azt a házában.

Később a fiára, Xhemilre hagyta a gyűrűt, azzal, hogy halála után kutassa fel az ékszer eredeti tulajdonosának családját. Xhemil eleget tett apja akaratának: kapcsolatba lépett az amerikai és a brit követséggel, és nem hiába. Három hónappal később a brit nagykövetség megerősítette, hogy a gyűrű John Thompsoné, és értesítette családjának ma élő tagjait.

A rokonok szerint Thompson szülei sosem zárták be matlocki családi házuk ajtaját, mindig arra vártak, hogy a háborúban eltűnt fiuk egyszer még visszatér. A brit hatóságok semmit nem mondtak a családnak John eltűnésének körülményeiről, mint most kiderült, azért, mert a férfi egy albániai titkos küldetésen vett részt.

A pilóta mindössze hat hónapja volt nős, amikor szerencsétlenül járt Albánia fölött. Jegygyűrűje most hazatért. Igaz, egykori felesége, az egyik J-vel jeölt Jyce fél évvel eltűnése után újból férjhez ment.

Rovatok